Table of Contents
Heb je interesse of vragen neem dan contact op met . Wij verheugen ons erop om u te mogen begroeten op een van onze activiteiten. KS de Heiknuuters." - De Vrienden van Dorplein is een in 2013 opgerichte club van 9 mannen die de saamhorigheid en betrokkenheid in het kleine dorp Budel-Dorplein willen verhogen.
Andreasschool. Door nauw samen te werken met gemeenschapshuis De Schakel en diverse bands kunnen ze zo'n feest realiseren en de kosten laag houden. Zonder de vrijwillige medewerking van diverse Dorpleiners zou dit niet mogelijk zijn. Ook de steun van diverse lokale bedrijven om materialen te leveren voor aanleg van het blotevoetenpad, het plaatsen van springkussens en het lenen van hangtafels, banken en andere middelen is onmisbaar.
Zie de link voor wat er die dag allemaal te doen is. Eén succesnummer willen we vast verklappen; dat is het Blotevoetenpad. Ervaar de modder tussen je tenen, het water tot aan je enkels en het schurende zand. Je komt over allerlei verschillende ondergronden zodat je met je blote voeten kunt ervaren hoe zand, water en stenen onder je voeten voelen.
Neem wel een handdoek mee. Want het is wel heel moeilijk om niet heel enthousiast te worden van het Blotevoetenpad! - Cantine Theater. "Wij zijn een groep vrijwilligers uit de directe omgeving van Hotel Saint Jozef oftewel het Cantinetheater in Budel-Dorplein. Super gemotiveerd en enthousiast zijn we in 2013 aan de slag gegaan om de theaterzaal van Dorplein in ere te herstellen en weer operatief te laten zijn.
We zijn nu zover dat de zaal gebruikt kan worden door en voor de gemeenschap van Cranendonck en daarbuiten. Denk hierbij aan evenementen die een maatschappelijk doel hebben in de breedste zin van het woord en dan vooral culturele manifestaties en podiumkunsten. Als jij je aangesproken voelt om mee te werken aan dit project om het prachtige, unieke rijksmonument te behouden en in ere wilt herstellen of lijkt het je leuk om deel uit te maken van ons bar- of theatertechniekteam neem dan contact met ons op.
De zaal is een unicum in de gemeente Cranendonck en ver daarbuiten. Met de charmante, nostalgische uitstraling, historische waarde, goede akoestiek, vast podium, balkon en een ruime parkeergelegenheid bij de ingang, ontvangen wij graag tot ongeveer 300 gasten. Wij willen de Theaterzaal een blijvende toekomst te geven en rehabiliteren in dat waar hij ooit voor gebouwd en gebruikt is.
Zo is er gewerkt aan de aanleg van een professionele lichtinstallatie. Daarbij is gezocht naar een belichting die past bij de zaal. Die is dicht bij huis gevonden. De oude verlichting van gemeenschapshuis De Borgh in Budel verhuisde namelijk niet mee naar de nieuwe De Borgh. Wauw, Deze Prachtige Woning Kost Maar 38.000 Euro -Pastorijwoning. Het Cantine Theater wilde de afdankertjes maar wat graag overnemen.
We wilden per se ouderwetse gloeilampen om de juiste sfeer te krijgen die past bij onze zaal. Zo tillen we het theater naar een volgend niveau. We willen de mensen hier een laagdrempelige en professionele theaterervaring bieden in een nostalgische sfeer", aldus Onno Looijmans van stichting Parels van Dorplein die de zaal in ere heeft hersteld en exploiteert.
Vrijwilligers uit Dorplein hebben twee wandelroutes uitgezet; een van ca. 3,5 km en de andere van ca. 7 km. Samen een grote wandelroute van ca. 10 km. De route loopt langs de historische plekken en monumenten en door de prachtige natuur. De wandelkaart geeft informatie over de bezienswaardigheden en de route (Wat Kost Het Om Een Huis Te Bouwen? Wij Lichten Het Toe! -Pastorijwoning).
Aan de hand van de wandelkaart word je meegenomen door een stuk geschiedenis dat kenmerkend was voor het denken en doen rond de eeuwwisseling (1900)." - "Het Ringselven O van Budel-Dorplein bestaat eigenlijk uit meerdere vennen die in de vorm van een ovale ring lagen. De vennen behoorden tot het gebied dat in 1892 door de gebroeders Dor is gekocht om hier een zinkfabriek en een fabrieksdorp te vestigen.
Het ven werd doorsneden door een dijk waarop de Havenweg en het smalspoor werden aangelegd voor een betere bereikbaarheid van de Zinkfabriek. Tegenwoordig is het een prachtig natuurgebied waar talloze watervogels hun toevlucht nemen. De aanvoer van water vindt grotendeels plaats vanuit de plas De Hoort. De beken ’t Luuëpke en de Hamonterbeek monden uit in De Hoort.
Zoals gezegd bestaat het Ringselven uit meerdere vennen. In Budel-Dorplein worden ze de Eerste en de Tweede Peel (of Zwempeel en Vispeel) genoemd, en de Klaarvijver (tegenwoordig Ringselven-Oost genoemd). Vroeger was de Peel een geliefde zwemplek. Nu is het vooral een prima visvijver. De Klaarvijver werd gebruikt om het vervuilde koelwater te laten bezinken, voordat het werd geloosd in de Tungelroysebeek.
De aanleiding was de verdrinking van een zwemmer, maar volgens Nyrstar was dat 'de druppel', omdat er wel meer dingen gebeurden 'die niet door de beugel konden', zoals afval achterlaten, vuurtje stoken, barbecuen en zwemmen. Inwoners van Budel-Dorplein zijn 'not amused' omdat het de enige plek is in de omgeving waar de honden los konden lopen.
Ze hebben tegen de voorgenomen sluiting geprotesteerd, o. a. middels een protestwandeling (met ca. 200 deelnemers, veelal met hond, zie ook de video van de protestwandeling) en een petitie (met bijna 1. 200 handtekeningen). Kennelijk heeft dit alles succes gehad, want vervolgens lezen wij: "De Looserplas (vroeger bekend als De Hoort), gelegen vlakbij Budel-Dorplein, wordt sinds 2018 beheerd door Natuurmonumenten en is in dat jaar heropend, met een mooi omheind losloopgebied.
De Looserplas is door zandafgraving ontstaan en ligt in een prachtig bosrijk gebied dat door zijn ligging vroeger veelvuldig werd gebruikt om te smokkelen. Het losloopgebied is geheel omheind, enerzijds om de honden binnen te houden, maar ook om de Galloway runderen, die in het gebied grazen, buiten te houden.
Door de omheining is het losloopgebied dus mooi overzichtelijk, maar niet waterdicht voor honden met een hoog Houdini gehalte. Buiten het losloopgebied zijn honden ook van harte welkom, maar dan wel aangelijnd. Parkeren kan op de parkeerplaats van gemeenschapscentrum De Schakel, St. Barbaraweg 1. Loop vanaf de parkeerplaats de Hoortweg in, na zo'n 150 m zie je aan de rechterkant een klaphekje dat toegang biedt tot het losloopgebied." (bron: website van Grens, Park Kempen~Broek) - Overzicht van waargenomen dier- en/of plantensoorten in het Ringselven O van Budel-Dorplein (tip: als je onder de tab 'Waarnemingen' weinig of geen resultaten ziet, leg de datum dan een stuk, bijvoorbeeld een jaar, terug).
De vier bestuursleden willen zich met een nieuw kernteam gaan focussen op het ‘grote toekomstplaatje’ voor Budel-Dorplein. In een brief die aan de coördinatoren van de verschillende werkgroepen van het platform is verstuurd, benadrukken de aftredende bestuursleden het belang van de werkgroepen: "We zien dat de werkgroepen een grote inzet hebben getoond (en dat nog steeds doen) naar allerlei projecten die ten goede komen van ons dorp.
Daardoor voelen wij ons geremd", vertelde aftredend voorzitter Theo Dubbeld. Met een groep dorpsbewoners, die elkaar in 2020 heeft gevonden vanwege hun zorgen over de toekomst van basisschool St. Andreas, willen de aftredende bestuursleden zich gaan buigen over wat ze zelf 'de grote puzzel van Budel-Dorplein' noemen. Het nieuwe kernteam - de naam en website worden medio september 2021 gelanceerd - wil hiermee invulling geven aan een integraal toekomstplan voor het hele dorp.
Dubbeld: "Onder meer op het gebied van woningbouw moet er meer eendracht komen. Hierover wordt in het dorp van alles geroepen. We willen dit met de kerngroep, met deelnemers van jong tot oud, op een proactieve manier oppakken, zonder dat we worden geremd door huisregels en statuten." - Dorpshuis: - "Budel-Dorplein is sinds eind jaren ’40 uitgebreid met een nieuw gedeelte op enige afstand van de zinkfabriek.
Het gebouw is gevestigd midden in de natuur. Leren doe je immers om te beginnen in je eigen directe omgeving. En de natuur is dan een prima leerschool. Leren doe je ook van en met elkaar en het beste in een veilige en vertrouwde omgeving. Het hanteren van gemeenschappelijke waarden en normen is dan een basis voor die veilige omgeving.
Daarom zorgen wij voor een omgeving die uitdagend en stimulerend is en waar volwassenen en kinderen met elkaar in gesprek gaan. Moderne en nieuwe methoden en een up-to-date computernetwerk dragen daar zeker aan bij. Op St - Wauw, Deze Prachtige Woning Kost Maar 38.000 Euro -Pastorijwoning. Andreas in Budel-Dorplein willen wij de kinderen de ruimte geven om zich in de breedste zin van het woord te ontwikkelen.
More from Bouwadvies, Bouwen en verbouwen, Huis renoveren
Table of Contents
Latest Posts
Veranda Met Transparante Zonnepanelen
Poeren Veranda
Schoonmaak Doekjes
All Categories
Navigation
Latest Posts
Veranda Met Transparante Zonnepanelen
Poeren Veranda
Schoonmaak Doekjes